Няколко интересни факта за климатиците

Почти всеки един от нас разполага с климатик в дома си или офиса, но всъщност ние малко знаем за тях. Поради тази причина сме ви подбрали няколко интересни факти за климатиците.

Произход на думата

Думата произлиза от английското condition, което означава състояние, но може да означава и подобряване на въздуха. Думата е позната още от древността. Индусите са използвали специален вид трева – ветивер. Нея я използвали вместо климатици. Тя има охлаждащ ефект, но е и много полезна за здравето. За секунди може да свали високата температура, да пречисти въздуха, да излекува артрит и редица други заболявания.

Пример за живи климатици – камилите

Камилите са животни, които оцеляват в с условия, в които останалите видове биха загинали. За да навлезе горещият въздух в белите дробове, той първо се овлажнява в ноздрите.  Когато пък издишват, те не отделят влагата, а я филтрират отново. По този начин вдишват здравословен въздух от заобикалящата среда. Температурната разлика между въздуха в тях и навън е 9 градуса. Точно толкова е и здравословната за стаите с климатик и температурите навън.

На какво се крепи климатичната инсталация

Още през 1842 година Лорд Келвин изобретява климатичната инсталация. Тя се крепи на няколко опорни точки.

Първо, топлината се предава от по-висока, към по-ниска температура. Например, ако поставите метална лъжичка в чаша горещо кафе, лъжичката ще поеме топлината. Кафето ще се охлади, но лъжичката ще стане гореща.

Второ, налягането и температурата са взаимосвързани. Например, тенджерата с капак се затопля много по-бързо, отколкото тази без. Климатиците логично служат за климатизиране на въздуха.

Трето, фреонът отнема топлината на въздуха. Например, ако си навлажните ръката със спирт, ще усетите прохлада, защото фреонът отнема топлината от кожата ви.

Казусът с озоновия слой

Както знаете още от миналия век се водят изследвания и се търси начин за намаляването на замърсяването, за да не се разрушава озоновия слой. Една от главните причини е използването на хром и бром, които са съставна част от производството на климатици. Поради тази причина, много главни производители на климатици, хладилници и всякакви други подобни охлаждащи уреди, са решили да заменят вредния фреон, с друг, който е бил безвреден. У нас производството на този вреден фреон е забранено със закон от 2008 година.

 

Надяваме се, че тези факти ви харесаха и са ви дали по-ясна представа за климатиците, а не само като средство за охлаждане. Можете да споделите тези любопитни факти с вашите приятели и със сигурност ще ги изненадите.

Tags

One comment

  • Здравейте! Поздравявам Ви за увлекателното четиво. Беше ми изключително интересно! 🙂

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Имаш въпрос свързан с клматиицте?

Свържи се с нас!