10 полезни съвета при избора на климатик

съвети при избора на климатик

Съвети при избора на климатик

Независимо дали избирате климатик за отопление или охлаждане, то има няколко неща, които трябва да знаете и да съобщите на търговеца, за да направите точния избор. Ето какво трябва да съобразите при избора на климатик.

1.Колко голямо е помещението, което искате да отоплявате или охлаждате?

Това може би е ключов момент и със сигурност първото нещо, което ще ви попитат. Търговецът няма как да знае колко е голяма стаята или помещението, в което искате да поставите в климатика. Точните размери ще му послужат като ориентир и той ще ви зададе следващия въпрос.

2. Имате ли добра изолация, било то външна или вътрешна?

Мислим, че това не е необходимо да обясняваме колко е важно. Добрата изолация ще запази топлият въздух през зимата и климатикът няма да губи време да наваксва загубена топлина. Същото се отнася и през горещите месеци, когато използваме уредът за охлаждане.

3. Какво изложение има стаята?

Изложението е много важно. Например за стая с южно изложение един климатик ще е напълно достатъчен за отопление или охлаждане. Но има и такива стаи, които са със северно и там климатикът би бил слаб. Усойните стаи могат да съдържат влага и тогава ще се наложи да си закупите климатик, който има способността да изсмуква влагата от помещението.

4. Тухла или панел?

Това също се отнася за изолацията. Всеизвестен факт е, че тухлата има по-добри изолационни качества. Тя държи топло през зимата и хладно през лятото. В  такова помещение климатикът ще има по-малко работа, по-лесно ще постигне зададена температура и ще спести и доста електроенергия, което ще се отрази на сметките. Ако пък жилището ви е панелно, положението може да стане плачевно, ако нямате добра изолация.

5. Какъв е вида на дограмата?

Тук става въпрос дали дограмата е нова или старата. Като всяко нещо и тя се износва и деформира. Старата дограма може да пропуска топлия или хладния въздух. Това води до загуба, климатикът се натоварва, а от това само вие губите. Новата дограма от друга страна не позволява тези проблеми да се появят и в общи линии задачата на климатика е улеснена.

6. Колко е височината и има ли разчупвания в жилището ви?

Това може да ви изглежда маловажен въпрос, но за консултанта той е изключително важен. Жилището ви може да е таванско и тогава няма да е еднакво навсякъде като височина. Може пък да е дълго и тясно или пък на места да е на две нива. Консултантът има нужда от тази информация, за да ви предложи най-доброто, а и за да бъде максимално полезен за вас.

7. Мястото промишлено ли е или жилищно?

Този въпрос се задава във връзка с допълнителни електроуреди, които отдават топлина. Например, ако искате климатик да хранителен магазин, трябва да имате предвид, че в него има хладилници, които допълнително повишават температурата. В този случай един климатик трябва да има мощен енергиен резерв, за да може да охлади подобно помещение.

8. На кой етаж се намира жилището ви?

Всеизвестен факт е, че първият и последният етаж са най-студени, а ако сте и в панел нещата стават много сложни. Но пък сте истински късметлии, ако живеете в жилище по Европейски стандарти, тъй като тези жилища имат добра изолация и изборът на климатик ще бъде доста по-лесен.

9. Имате ли представа какво означава инверторен и конвенционален климатик?  

Когато хората отиват да си купят климатик изобщо не се съобразяват с този въпрос, но имат определени изисквания. Често те казват, че искат обикновен или така наречения конвенционален, но реално погледнато те искат инверторен. Инверторният климатик е доста по-висок като цена от конвенционалния, но това е напълно оправдано.  Този климатик много по-лесно може да охлади или затопли дадено помещение. Освен това е и доста икономичен и се препоръчва за хора, които искат да спестят от сметките си за отопление. Лятото пък те могат да охладят доста бързо дадено помещение. Като цяло без проблем работят при много високи или много ниски температури. Освен това, те са и известни в цял свят. Едни от най-добрите климатици са японски, а те са инверторни. Българският потребител се доверява на тях, което е показателно за тяхното качество.  На много места те се продават при изключително добри условия, гаранцията им е достатъчно дълга, но дори и без нея вие можете да получите евтин, дори безплатен годишен преглед и отстраняване на проблеми. При правилна употреба и поддръжка те могат да ви служат дълго и дори да издържат няколко поколения.  Съвсем спокойно може да се каже, че това са климатици, които са вечни. Това се дължи на високите стандарти, които са дори по-високи и от европейските и именно по тях са направени тези климатици. Именно това се опитват и да обяснят служителите на магазините за електротехника или служителите на фирмата за климатици. Ако ви се предлага изгоден инверторен климатик, не се колебайте, ако купувайте веднага!

10. И на последно място трябва да кажете кое е водещо за вас.

Това включва цената, дали климатикът е главно за охлаждане. Това се отнася повече за хотелите, които приемат гости през лятото. Също така, всички климатици имат алтернативна система за отопление.  Може би пък за вас отоплението е по-важно или пък да има възможност за няколко вътрешни тела, така наречените мулти сплит системи? Може би пък искате да има възможност за допълнително пестене или пък да сте спокойни, че можете да го оставите да работи през нощта?

Каквото и да търсите и да имате изисквания, то тогава трябва да го кажете на търговеца, за да ви препоръча най-доброто за вас. Също така, трябва и да не се притеснявате, ако имате въпроси. Не веки може да бъде запознат с тези неща, а работата на тези хора е именно да обясняват. Няма глупави въпроси, за всеки един е важно определено нещо, така че професионалистите го разбират и са винаги насреща. Питайте, интересувайте се и най-вече доверете НИ се!

Ако имате някакви допълнителни въпроси или запитвания, доверете се на най- добрите специалисти по климатците за Пловдив и областта: 08 78 78 93 68 / [email protected]Plovdivclima.com- климатици Пловдив.

Tags

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Имаш въпрос свързан с клматиицте?

Свържи се с нас!