Как да увеличите енергийната ефективност на климатика си?

Енергийна ефективност на климатика

Има много семейства, които с изненада разбират, че сметките им за ток не са се променили особено, след като са си купили климатик. Истината обаче е, че за да имате енергийна полза от климатика, трябва да изпълните няколко стъпки или просто се консултирайте с нашите експерт, които ще ви дадът най- добрите съвети за вашият климатик. Ето кои са част от нашите съвети:

Най-подходящото място за монтаж

Избраното място за климатик оказва значително влияние върху неговата ефективност. По възможност инсталирайте външното тяло така че да има циркулация на въздуха през него. Нашите монтажисти ще се съобразят с вашите изисквания за място на монтаж, но и е препоръчително да чуете техните съвети.

Препоръчителна температура за охлаждане и затопляне

Нормалната температура в помещенията трябва да бъде между 19 и 24 градуса. При охлаждане влажността е по-малка и дори при високи температури можете да усетите хлад. Проверете влажността половин час, след като сте пуснали климатика.

Преценяване на времето

Ако се очаква да бъде горещо, пуснете климатика по-рано, вместо да чакате да стане топло. Климатикът работи по-добре, когато външните температури са по-ниски. Ако очаквате студени дни, то направете същото – пуснете климатика в режим отопление, за да постигнете желаната температура, с която да се чувствате комфортно. При достигане на желана температура, климатикът може лесно да я поддържа и по този начин пести енергия.

Хубава изолация от страна на прозорци и врати

Климатикът работи много по-добре, когато дадено помещение е със затворени врати и прозорци. Няма значение дали режимът е охлаждане или затопляне. Външните щори играят много добра роля в това да спират слънчевите лъчи и да нахлуват в помещението. Дебелите тъмни завеси играят същата роля.

Равномерна температура в помещението

За да постигнете това, трябва да настроите посоката на хладният въздух от климатика нагоре при охлаждане. По този начин студеният въздух пада долу и се получава равномерна температура в цялото помещение. При отопление жалузите трябва да се нагласят надолу, за да може топлият въздух да се издига нагоре и по този начин да се получи равномерна температура, която да се поддържа по-лесно от климатика.

Почистване на филтрите

Енергийната ефективност на климатика зависи пряко от начина, по който го използвате. Това зависи и за всички останали електроуреди. В нашия случай това засяга филтрите. Трябва редовно да ги почиствате, тъй като те събират прах и твърди частици от въздуха. При непочистени филтри е възможно климатика да се задръсти и дори да спре да работи. Почистването става лесно и бързо.  Чистите филтри помагат за въздушната струя да минава безпроблемно и да се почиства по-лесно. Периодичната поддръжка на климатика е гаранция за високата енергийна ефективност и чиста здравословна среда.

Tags

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Имаш въпрос свързан с клматиицте?

Свържи се с нас!