Колонни климатици

В тази статия ще разберете какво представляват колонните климатици, как работят и на кои модели можете да се доверите.

Колонни климатици Пловдив

Колонни климатици Пловдив

Устройство

Съвсем логично е вътрешното тяло да прилича на колона и да седи на пода и затова този вид климатици се казват колонни.  Принципът на работа е същия, но разликата е в това, че има различни компоненти и тези компоненти работят по различен начин от останалите видове климатици.  Една от основните разлики е начинът на въздуха, по който той постъпва за обработка и след това връща обратно въздуха в помещението.

Този вид климатици са подходящи за големи обекти като магазини, молове и други подобни места, тъй като имат по-голям капацитет и могат да разпределят въздуха равномерно. Всеки един колонен климатик има турбина, която се захранва с въздух от монтирани в предната или страничната част на климатика. Въздухът преминава през топлообменник и след това се отдава чрез решетка, която се намира в горната му част.

Приложение

Както казахме тези климатици са подходящи за големи помещения, като ресторанти, спортни зали, конферентни такива, складове и изобщо всякакви помещения с висок таван. Също така, колонния климатик би бил от полза и при ниски тавани, където не можете да поставите канален или касетъчен тип климатик.  В тези случаи колонния климатик ще ви осигури една наистина комфортна среда, която не се влияе от атмосферните условия.

Колонни климатици Пловдив

Колонни климатици Пловдив

Комфорт

Задачата на всеки един климатик е да осигури неповторим комфорт. Колонния климатик осигурява този комфорт, тъй като той връща струята по вертикална или хоризонтална струя. Също така, колонният климатик преодолява безпогрешно и колебанията в атмосферата.

Видове колонни климатици

След като ви обяснихме какви са характеристиките на колонните климатици, то сега ще ви споменем и за видовете такива или по-скоро марките.

Безспорно една от най-известните марки е Daikin.  Eдин от нашумелите модели колонни климатици от тази марка е FVQ-C. Той е предназначен именно за помещения с висок таван, където друг вид климатици просто не могат да се монтират. Въздушният поток е отляво надясно и това води до по-добро разпределение на въздуха и съответно по-добър топлообмен.  Управлението на този тип климатик е на предната страна на вътрешното тяло и това прави задаването и поддържането на определена температура по-лесно.  Друга особеност при монтирането на този вид климатик е факта, че те без проблем могат да се поставят и в сгради, които са в процес на строеж.

Климатиците от малка Osaka също са едно добро решение. Те без проблем могат да поддържат ниски или високи температури. Бързо охлаждат или затоплят дадено помещение.

TREO е друг вид климатик. Той е характерен с това, че е от професионално ниво и е специализиран за големи помещения като складове, промишлени зони и други. Подходящ е за учебни зали, магазини, ресторанти, спортни салони и други.  Има вграден нагревател, който му позволява да поддържа висока температура в помещението, дори навън да са минусови стойности.

Fuji Electric е друга марка, която се е наложила на пазара. Тя е японска и именно това вдъхва доверие в потребителите. Сравнително достъпна е като цена. Този вид климатици са подходящи за централна климатизация. Изключително подходящи са за големи сгради и предприятия. Японската марка има инверторни и конверторни системи, които отлично работят при много ниски температури във външната среда. Подходящи са и за мулти сплит система, при която можете с едно външно тяло да свържете няколко вътрешни тела или климатици.

Кака да поддържаме климатиците?

Това е въпрос, на който трябва да се обърне особено внимание. Именно поради лоша поддръжка животът на климатика се намалява и в крайна сметка той спира да работи. Много проблеми също могат да се избегнат с добра поддръжка.

На първо място поддръжката включва редовно почистване на филтрите на климатиците. Това по принцип е лесно и можете дори вие да го направите. Извадете внимателно филтрите, почистете ги с прахосмукачка, а след това ги накиснете в специален за тази цел препарат или просто във вода с оцет. Разбира се, можете винаги да се обърнете към фирма, която се занимава с това, но ще ви излезе по-скъпо. Важно е да забравяте и да сменяте филтрите на климатиците на всеки 3 или 6 месеца.

На второто място поставяме годишния технически преглед за климатици Пловдив. След почистването на филтрите, това е едно от основните неща, които не трябва да пропускате. Дори всичко да изглежда наред, хубаво е климатикът ви да мине през този преглед, тъй като може да има скрити проблеми, за които да не подозирате и да се появят в пика на зимния или летния сезон. Тогава и тяхното отстраняване ще ви излезе доста по-трудно.

Монтаж и демонтаж на колонни климатици

Колонни климатици Пловдив 3

Колонни климатици Пловдив 3

Тези две действия задължително трябва да се извършат от професионалист. Първо заради тежестта и големината на климатика, второ за вашата собствена безопасност.  Монтирането на даден колонен климатик става, след като специалист е дошъл на оглед в помещението, където искате да се намира уреда и след това ви даде най-доброто място, според неговите наблюдения. Специалистът мисли не само за естетическата гледна точка отвътре, но и затова къде външното тяло ще стои най-добре и ще бъде удобно за почистване, защитено от климатичните условия и лесно за демонтаж, ако след това решите, че климатикът ви не ви е нужен или пък искате да го преместите.

Демонтажът също се извършва от специалисти, тъй като съществува опасност от изтичането на фреона, който се намира във външното тяло и това да доведе до опасност за здравето на вас и околните. Също така, специалистите знаят най-добре как да демонтират даден климатик, така че да не остава грозни следи отвън или отвътре.

Надяваме се тази статия да ви е била от полза и да ви е дала максимално ясна информация за работата и устройството на колонните климатици. Също така, се надяваме и описанието на марките и моделите да ви е било от полза. Разбира се, това не са единствените марки има и много друго, които можете да разгледате в нашият каталог, но тези по-скоро могат да ви послужат като ориентир. Какъвто и вид климатик да изберете, не забравяйте, че неговата поддръжка е системата, която му дава живот и без нея, бихте съкратили наполовина работата, способността и издръжливостта на климатика. Също така се надяваме и да сте разбрали колко е важно да се обръщате към специалистите и да им имате пълно доверие!

Ако имате някакви допълнителни въпроси или запитвания, доверете се на най- добрите специалисти по климатците за Пловдив и областта: 08 78 78 93 68 / [email protected]Plovdivclima.com- климатици Пловдив.

Tags

Вашият коментар

Your email address will not be published.

Имаш въпрос свързан с клматиицте?

Свържи се с нас!